12 mei 2022
In de nieuwe editie van het cultuurhistorische blad Oer worden Gerrit Kleisen en Paul Westmeijer geïnterviewd door Loek Kemming. Het artikel is hier te downloaden.

~
5 mei 2022
Op zondagmiddag 10 juli 2022 geef ik samen met Gerrit Kleisen een lezing over de bijzondere levens van, respectievelijk, onze opa en vader. Kees Ruizendaal (Zwarte Kees) en Gerrit Wiechert Kleisen (Gijs) waren wapenbroeders in het verzet in de Achterhoek. Heel verschillend van karakter vulden ze elkaar prima aan. En dat geldt ook voor hun nakomelingen. Sinds Gerrit Kleisen en ik elkaar ontmoetten (zie foto) in 2018 werken we nauw samen bij het ontsluiten en levend houden van oorlogsverhalen. Meer informatie over de lezing vind je op de site van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Je kunt je hier ook aanmelden.

~
24 november 2021
Het Nationaal Onderduikmuseum organiseert in samenwerking met cultuurcentrum De Koppelkerk een serie interviews. De opzet is College Tour-achtig aan de hand van beeldmateriaal en interactie met het publiek. Onlangs werd ik in deze reeks door Gerda Brethouwer geïnterviewd over mijn boek. RTV Slingeland vat hier het anderhalf uur durende interview heel knap samen in slechts vier minuten. En hier is het interview in zijn geheel te bekijken.

~
2 november 2021

~
18 oktober 2021

Op 15 oktober 2021 werd in Doesburg door Cees Ruizendaal (jongste zoon) en Carin Staman (kleindochter) een plaquette onthuld aan de muur van het binnenplaatsje waar Zwarte Kees vermoord werd door de Sicherheitsdienst. Nabestaanden van Philippus Gastelaars en Gerrit Kleisen onthulden twee plaquettes ter nagedachtenis aan respectievelijk de drogist die de verzetslieden een schuilplek bood en de verzetscollega van Zwarte Kees. De burgemeester van Doesburg, Loes van der Meijs, leidde de plechtigheid in. Hier is een videoverslag te bekijken.
~
5 september 2021

Tijdens de oorlog zijn er om veiligheidsredenen weinig foto’s gemaakt van onderduikadressen. Een paar jaar geleden vond ik op zolder bovenstaande foto. Ik had geen idee waar deze hooiberg stond of in welk jaar de foto genomen werd. Toen herinnerde ik me de foto’s van mijn opa op een van zijn onderduikadressen, een daarvan staat in het fotokatern van het boek Zwarte Kees. De foto van de hooiberg leek tijdens dezelfde sessie te zijn genomen. Drie personen die het kunnen weten, bevestigden later dat dit inderdaad zo is. Dit is de hooiberg op boerderij Bosman in Barlo waarin menigeen een veilig verborgen schuilplek vond in de oorlog, zoals de Engelse vlieger Stan Hanson, die zijn onderduikervaringen optekende in het boek Sprong in het duister. Tot aan de bevrijding bracht hij hier met zijn collega Cheeseman, lange, saaie en vaak angstige dagen door.
~
31 augustus 2021

Het tweede boek van Gerrit Kleisen is uit! Het gaat over het leven van Jaap Allersma die met Zwarte Kees samenwerkte in de knokploeg van Aalten. Gerrit is sinds zijn onderzoek naar het verzetsleven van zijn vader blijven zoeken naar verhalen en bronmateriaal. Kop d’r veur bevat daarom veel nieuwe feiten, zoals achtergronden bij tot dusver wat meer onderbelichte verzetsmensen, zoals Arie Looij. Gerrit vond zelfs een foto van Arie voor ‘de keet’ die diende als schuilplaats (zie bladzijde 90 in Zwarte Kees). Uiteraard komt ook de samenwerking met het Groningse verzet ruim aan de orde.
Gerrit schreef een goed gedocumenteerd boek met het enthousiasme voor detail en ondersteunend beeldmateriaal dat we kennen van zijn eerste boek Verzet, Verraad, Vrijheid. In dit artikel een interview met de schrijver en informatie over waar het boek te koop of te bestellen is.
~
26 mei 2021
Zwarte Kees, partizaan in de Achterhoek, ligt bij boekhandel Messink & Prinsen op een strategische plek. Klaar voor een impulsaankoop bij de kassa.

~
5 mei 2021
Ook over de grens is er belangstelling voor de geschiedenis van het verzet in de Achterhoek.

~
20 april 2021
Op gepaste afstand mocht ik mijn boek Zwarte Kees uitreiken aan de burgemeester van Aalten, Anton Stapelkamp én aan Bernard Leezer. Bernard werd als jonge Joodse onderduiker in veiligheid gebracht door Kees Ruizendaal. Na de oorlog zette Bernard zich onvermoeibaar in voor de nagedachtenis aan verzetsmensen en zorgde hij voor een herdenkingssteen op de markt van Aalten. Het was een ingetogen en emotionele plechtigheid in het zo bijzondere Nationale Onderduikmuseum. Hopen dat het snel weer open gaat.

~
3 april 2021
Een stapeltje boeken afgeleverd bij Rinus Rabeling van de Roode Tooren in Doesburg. Hopelijk gaat dit bijzondere streekmuseum snel weer open. De collectie bevat onder andere een maquette van de schipbrug die voorkomt in het boek over Zwarte Kees.

~
30 maart 2021

Het boek Zwarte Kees is verkrijgbaar bij de volgende boekhandels en musea:
Boekhandel Rutgers
Spoorstraat 10
7051 CJ Varsseveld
Boekhandel Gellekink
J.W. Hagemanstraat 16
7151 AG Eibergen
Boekhandel Messink & Prinsen
Landstraat 39
7121 CP Aalten
Nationaal Onderduikmuseum
Markt 12-16
7121 CS Aalten
Streekmuseum De Roode Tooren
Roggestraat 9-11-13
6981 BJ Doesburg
~
25 maart 2021

Op zondag 25 april 2021 organiseert Bibliotheek Forum Zoetermeer een online Stamtafel met auteur Gerrit Kleisen. Gerrit is de zoon van een verzetsmaat van Zwarte Kees en schreef twee jaar geleden het boek Verzet, Verraad, Vrijheid over zijn vader Gerrit Wiechert Kleisen. Via bovenstaande link zijn gratis kaarten te bestellen voor dit evenement.
~
17 maart 2021
De verkoop is begonnen!

~
10 maart 2021
Helemaal uit Krakau arriveert voor 160 kilo aan exemplaren.

~
26 februari 2021
Op 30 maart a.s. verschijnt het boek Dale39 over de familie Wiggers uit Aalten. Kees Ruizendaal schuilde vaak op de boerderij van Hendrik Wiggers. Zijn kleinzoon en auteur van het boek, Jan Wikkerink, gaf mij een rondleiding op de boerderij en liet ‘het hol’ zien waar Kees sliep, soms samen met andere verzetsmensen. Het is een soort kruipruimte op de zolder. In de oorlog kon het bij razzia’s afgesloten worden met een luik en een kleed erover.
~
22 februari 2021
De meest gebruikte boekenplank van het afgelopen jaar komt tot rust.
